Utkryss mellom irsk setter og irsk rød og hvit setter 2018 – 5 valper født 24. april – alle valpene er solgt.

Oppdatering: 5 valper ble født 24. april 2018. Fire hanner og en tispe. Alle valpene er solgt. For andre gang i Norge planlegges en godkjent utkryss-parring mellom irsk setter og irsk rød og hvit setter. Kandidatene som er godkjent for denne parringen er irsk setter Skogrypas Black Hawk (hannhund) og irsk rød og hvit  setter Alvertoppens Ice-T (tispe). Valpene er leveringsklar 8 uker gammel, dvs. 19. juni 2018.

Click for english version

Bakgrunnen for parringen er oppfordringen fra den irske kennel klubben om at oppdrettere over hele verden tar del i det internasjonale utavls-programmet hvis formål er å øke den genetiske diversiteten hos irsk rød og hvit setter. Søknaden er skriftlig godkjent fra The Outcross Committee hos moderklubben i Irland, her kan du se godkjenningen: Outcross Approval

Irsk setter:

Hundens navn: Skogrypas Black Hawk
Registreringsnummer: NO55510/11
Microchipnummer: Chip – 578098100343876
Kjønn: Hannhund
Stamtavle: Skogrypas Black Hawk (NO55510/11)
Far: Midtkiløras Milano II (14152/04)
Mor: Midtkiløras Lita (14164/04)

 

Irsk rød og hvit setter:

Hundens navn: Alvertoppens Ice-T
Registreringsnummer: NO52120/10
Microchipnummer: Chip – 578077000074326
Kjønn: Tispe
Stamtavle: Alvertoppens Ice-T
Far: FTCH Craigrua Kansas (IKCX63725)
Mor: NUCH Toboggan´s Amazing Skadi (23102/06)

Dokumentasjon:

Irsk setter Skogrypas Black Hawk:

CLAD: Testet fri, AHT certificate number CL2260_19_06_2013

PRA rcd1: Tested fri, AHT certificate number IS2260_06_2013

PRA rcd4: Tested fri, AHT certificate number RCDD4660

Hip Dysplasia: Fri (A), NKK-certificate HD1-13007520

Skulderhøyde & helseattest: Skulderhøyde målt til 63 cm, dokumentert i helseattest fra Sandviken dyreklinikk 17.08.2017. Health Certificate Skogrypas Black Hawk

Profilbilder, begge sider:

Høyre side:
Skogrypas Black Hawk profil høyre

Venstre side:
Skogrypas Black Hawk profil venstre

Irsk rød og hvit setter Alvertoppens Ice-T

CLAD: Arvelig fri.
Far FTCH Craigrua Kansas arvelig fri, Registration Certificate issued by the Irish Kennel Club
Mor NUCH Toboggans Amazing Skadi testet fri, AHT certificate number CL1907

Von Willenbrands Disease: Testet fri, AHT certificate number SV299

Hip Dysplasia: Fri (A), NKK-certificate HD1-11067625

Skulderhøyde & helseattest: Skulderhøyde målt til 58 cm, ingen Transitional Vertebra påvist i røntgenbilder, dokumentert i helseattest fra Knarvik dyreklinikk 25.09.2017. Health Certificate Alvertoppens Ice-T

Profilbilder, begge sider:

Høyre side:
Alvertoppens_Ice-T_profile_right

Venstre side:
Alvertoppens_Ice-T_profile_left

Våre tanker rundt denne paringen

Vi har som mål å avle irsk rød og hvit setter for jakt og jaktprøver. Ice-T var den første rødhvite som fikk 1UK på jaktprøve i Norge. På utstilling har hun Excellent fem ganger, hvor av tre med CERT. Av hennes ti kullsøsken har fem oppnådd jaktpremiering i Norge eller Sverige. Fire av kullsøskenene har blitt kåret til Årets hund i rasen i Norge eller Sverige:
Alvertoppens Ice-T – Årets irsk rød og hvit setter Norge 2012
Alvertopens Lady Gaga – Årets norsk rød og hvit setter Norge 2014
Alvertoppens Signe – Årets irsk rød og hvit setter Sverige 2014
Alvertoppens Emil – Årets irsk rød og hvit setter Norge 2015
Ice-T har hatt et kull tidligere som resulterte i ni valper. Det var i 2015 med Craigrua Dahy som for øvrig er første generasjon utkryss som er importert fra Irland. To av disse valpene, Alvertoppens Lady Luck og Alvertoppens Elektra, har oppnådd 1UK på jaktprøve. Dette er første gang to rødhvite fra samme kull oppnår 1UK på jaktprøve i Norge.

Alvertoppens Emil, som er bror til Ice-T, er også benyttet i avl. Parring med Pallas Green Ithosca Girl (kennel Margården til Gun Carmland i Sverige) resulterte i 6 valper i 2016. Den ene av disse MArgårdens Explorer fikk tittelen Svensk Juniorvinnare 2017 (SE JV-17).

Den irske setteren Skogrypas Black Hawk er en sterk kandidat i utkryssprogrammet. Stamtavlen bringer inn mange gode, gamle linjer som skiller seg en del fra andre utkryssparringer gjennomført som en del av det internasjonal utkryssprogrammet sanksjonert av den Irske Kennel Klubben (IKC) som har det overordnete kynologiske ansvaret for rasen. I programmet, hvis regler kan leses her, fremgår det at ingen irsk setter med den amerikanske “FDSB”-registreringen i stamtavlen kan opptas i utavlsprogrammet.

Black Hawk har 2x1UK på jaktprøve, og 2AK. To kullsøsken har også oppnådd 1UK. Black Hawk jobber meget godt og har et utmerket temperament. På utstilling har han to ganger fått Excellent, begge ganger med CERT.

Avkom etter denne paringen vil bli registrert som irsk rød og hvit setter, med (X1) etter registreringsnummeret siden det er første generasjon utkryss. Avkom deretter vil ha (X2) og (X3), før markingen forsvinner fordi utavlen regnes som 100% gjennomført i løpet av tre generasjoner. Valpene fra denne paringen (X1) kan delta på jaktprøver i Norge, men av naturlige grunner ikke på utstilling da de med meget stor sannsynlighet vil ha “feil” fenotype. Det vil si at de ser ut som irsk setter, men med litt hvitt på poter, i bryst og kanskje et lite hvitt bliss i pannen. Alle valper vil ha fullverdig registrering i NKK, og de vil ikke ha avlssperre. Alle reglene for (X1), (X2) og (X3)-avkom står enkelt opplistet i reglementet for utkryssprogrammet.

Vi ønsker å gjøre denne utavlsparingen fordi vi ser behovet for nytt genetisk materiale og større genetisk diversitet for de få rødhvite linjene som finnes, hvis rasen skal oppnå suksess i kommende generasjoner som en jakt- og brukshund.

God genetisk variasjon er viktig, ikke bare fordi den reduserer sansynligheten for recessivt nedarvede sykdommer. Blant annet er genetisk variasjon helt avgjørende for avlsmessig fremgang. Når man forsøker å forbedre en egenskap gjennom avl, gjør man det ved å la de beste individene få flere avkom enn de mindre gode, såkalt seleksjon. Dersom alle individene er tilnærmet like på grunn av svært liten genetisk variasjon, vil ikke noen individer være spesielt mye bedre enn andre. Da er det heller ikke mulig å plukke ut de beste individene for videre avl, og med det oppnå avlsmessig fremgang.
(Sitat Kim Bellamy, avlskonsulent/veterinær i NKK, Hundesport Nr 3-17 s. 20)

Bildet nedenfor: Seks førstegenerasjons utkrysshunder (X1) mellom irsk setter og irsk rød og hvit setter i Nederland (Henk Ten Klooster). Typisk utseende på første generasjon utavl.
Sixpack med utkryss

Vi har jaktet, trent og stilt på prøver med irsk rød og hvit setter siden 2006. Tidligere har vi drevet med generell småviltjakt med gordon setter og irsk setter. Kennel Alvertoppen ble etablert i 2010 da vi bestemte oss for å satse på å avle frem irsk rød og hvit setter for jakt og jaktprøver. Vi har to ganger vært i Irland og besøkt oppdretter Jim Sheridan (Craigrua kennels) og deltatt som tilskuer på jaktprøve i Wicklow Mountains. Her kan du lese et intervju vi gjorde med Jim Sheridan den gangen. Thomas sitter for tiden som representant for irks rød og hvit setter i NISK Avlsråd.

Praktisk informasjon

Ice-T kom i løpetid i starten av februar. Dersom alt går som planlagt og hun tar seg, vil det bety at valpene ser dagens lys noen uker etter påske, og er leveringsklar 8 uker senere dvs. medio juni.

Alle valper leveres med chip, valpeforsikring, NKK-registrering, vaksinert og med generell helseattest (valpesjekk). Det vil være noen klausuler om oppdretters rett til eventuell fremtidig parring etc. i kontraktene, siden dette er en del av et utkryssprogram og dermed viktig at noen av hundene avles videre på. Kontrakt blir forelagt potensielle valpekjøpere før endelig avtale inngås.

Dersom det er noen spørsmål ta gjerne kontakt. Vi er tilgjengelig per e-post hele døgnet, og på telefon +4741471019 (Merete) eller +4790981414 (Thomas) etter kl 16 på arbeidsdager og når som helst i helgene.

Vi ber alle som er interessert i å stå på liste om å fylle ut dette kontaktskjemaet.

One thought on “Utkryss mellom irsk setter og irsk rød og hvit setter 2018 – 5 valper født 24. april – alle valpene er solgt.

Leave a comment